1. Anasayfa
  2. Araçlar
Trendlerdeki Yazı

COBRA II 4×4 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ

Cobra II Ülkemizde, savunma sanayi ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanması amacıyla yapılan yerlileşme çalışmaları doğrultusunda birçok proje geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediliyor.

COBRA II 4×4 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ
0

Cobra II Ülkemizde, savunma sanayi ihtiyaçlarının yerli kaynaklarla karşılanması amacıyla yapılan yerlileşme çalışmaları doğrultusunda birçok proje geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediliyor. Otokar tarafından tasarlanarak 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine eklenen Cobra II 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç da gücümüze güç katan, uluslararası alanda göğsümüzü kabartan bu projelerden biri.

Kobra II

Tamamen yerli üretim ve milli sistemlere sahip Cobra II, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ileriye dönük gereksinimleri doğrultusunda, yaklaşık 15 ülkede görev alan ve sınıfında en çok tercih edilen araçlardan olan mevcut Cobra aracı temel alınarak geliştirildi. Cobra II’yi mevcut Cobra aracından ayıran en önemli özellikler ise; daha geniş iç hacmi, daha yüksek balistik koruma ve entegre edilmiş yüksek elektronik sistemleri.

Cobra II İç Görünüm

thumbnail
Önerilen Yazı
Kirpi II Mayına Karşı Korumalı Araç

Askeri birlikler ve güvenlik güçlerimizin meskûn mahal ve kırsal alanlar dahil olmak üzere her türlü iklim, bölge ve arazi şartlarında yüksek performans gösterecek şekilde optimize edilen araç, 9 personel taşıyabilme kapasitesine sahip. Saatte maksimum 110 kilometre hız yapabiliyor. %60 dik eğim ve %30 yan eğimi sorunsuz geçebiliyor. 200 litrelik yakıt deposuna sahip ve otomatik 6 ileri 1 geri vites ile kullanılıyor.

Cobra II Derin Sudan Geçiş

Geri görüş ve ön termal görüş kamerası, iklimlendirme sistemi, merkezi lastik şişirme sistemi, patlak gider lastikler, ABS fren sistemi, NATO tipi kamuflaj ışık sistemi gibi sistemler aracın standart donanımları olarak gösteriliyor.

Bunların dışında modüler yapısı sayesinde birçok ek özelliğe geçiş yaparak; farklı görevlerde kullanılmak üzere, personel taşıyıcı, silah platformu, KBRN keşif, kara gözetleme radar, iç güvenlik, ambulans ve komuta kontrol araç konfigürasyonlarına uyarlanabiliyor. İsteğe göre sunulan amfibik seçeneğinde ise özel gövde yapıları sayesinde joystick kontrolü ile suda nokta dönüşü yapabiliyor.

Cobra II Çeşitleri

Zırhlı Personel Taşıyıcı

Aracın süspansiyon yapısı, geniş kapıları, personelin hızlı iniş binişini sağlayarak güvenli intikalini ve hızlı müdahalesini sağlar. Üstün mayın ve balistik koruma sağlayacak şekilde tasarlanan, monokok gövdesi ve duvar açıları sayesinde de üst düzey güvenliğe sahiptir.

Keşif ve Gözetleme Aracı

Ağır muharebe koşullarında, hedeflerin tespiti ve toplanan bilgilerin komuta kontrol merkezlerine ulaştırılması amacıyla kullanılır.

Komuta-Kontrol Aracı

Hem barış hem de savaş durumlarında komuta kontrol merkezi görevini üstlenerek, operasyon ve istihbarat bilgilerini toplar, ortamdaki değişiklikleri takip eder. Toplanan bilgiler, bilgisayar destekli ortamda değerlendirilir.

Aracın, taktik arazi özelliklerinin geliştirilmesi ve yüksek hareket kabiliyetinin belirlenmesi amacıyla, iklimlendirilmiş rüzgâr tünelinde performans, 5. tekerlek ile fren testleri, tırmanma, sudan geçiş, yan eğim, arazi performansı, mayın testi gibi birçok test yapıldı. Dayanıklılık ve sıcak iklim performansı ABD’de bulunan özel test merkezlerinde değerlendirildi. Ayrıca, bir Körfez ülkesinde sıcak iklim ve amfibi testlerine tabii tutulan Cobra II, bu testlerde binlerce kilometre yol kat etti ve açık deniz yüzme testlerini başarı ile tamamladı.

Cobra II nusaybin

Suriye sınırına örülen modüler beton duvarın bulunduğu hatta kullanılan Cobra II, duvarın arkasındaki olası hareketliliği, zırhlı araca monte edilen ve 12 metreye kadar yükselebilen, 4 kilometre menzile sahip termal kameralarıyla gözetliyor. Ayrıca 10 kilometre menzile sahip radarın tespit ettiği hareketliliğe zırhlı araçtaki kameralar otomatik odaklanıyor. Hedef tespit sistemiyle, yapılan en ufak atışın kaynağı doğru şekilde tespit ediliyor.  Böylece hudut hattındaki en ufak hareketliliğin gözden kaçmasına engel olunuyor.

Teknik Özellikler

Şanlı ordumuzun gücüne güç katan Cobra II’lerin teknik özellikkleri ise şöyle;

 

Toplam Uzunluk:5.610 mm
Toplam Genişlik:2.500 mm
Toplam Yükseklik:2.200 mm
İz Genişliği:2.085 mm
Aks Açıklığı:3.570 mm
Personel Kapasitesi:Komutan ve sürücü dahil 9 personel
Karınaltı Yüksekliği:400 mm
Azami Yüklü Ağırlık:12.000 kg
Motor:6.7 litre, 6 silindir, dizel, su soğutmalı, turbo şarjlı, common rail, intercooler
:281 bg @2500 rpm
:Euro-3 emisyon seviyesi
:F-34 ve F-54 yakıtları ile uyumlu
Vites Kutusu:Otomatik 6 ileri – 1 geri
Transfer Kutusu:2 hızlı ve kilitlenebilir tipte
Akslar:Enine ve Boyuna diferansiyel kilit
Süspansiyon:Tam bağımsız helezon yaylı ve amortisörlü süspansiyon
Frenler:Her poyrada diskli hava takviyeli hidrolik fren sistemi, çift devreli, ABS
:Yay kurmalı, hava takviyeli hidrolik boşaltmalı park freni
Direksiyon:Hidrolik takviyeli ayarlanabilir direksiyon
Yakıt Deposu:200 litre
Lastikler:395/85 R20 patlak gider özellikli lastikler
Elektrik Sistemi:24V elektrik sistemi, 400 A alternatör kapasitesi
:2×12 Volt. 120 Ah aküler

 

Performans Verileri

Yaklaşma Açısı:48 derece
Uzaklaşma Açısı:60 derece
Dik Engel Aşma:400 mm
Hendek Geçme:900 mm
Tırmanma Eğitim:60%
Yan Eğim:30%
Azami Menzil:700 km
Azami Hız:110 km/s

Yazı Kaynakları
Savunmasanayist.com
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir