Kelepçe nedir?
Kelepçenin sözlükteki tanımı şu şekildedir.
Kelepçe Kimlere Takılır?
Ülkemiz mevzuatlarına göre “yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir” hükmü yer almaktadır.
Çocuklara Kelepçe Takılır mı?
Çocuk Koruma Kanunu’nun 18 inci maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinde “Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamaz ancak, zorunlu hallerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlem alınabilir hükmü yer almaktadır.
Kelepçe kolluk kuvvetine direnen veya saldırıda bulunan kişilere karşı bir zor kullanma aracı olmasının yanında, yakalanan veya tutuklanan kişilerin bir yerden bir yere nakli esnasında kaçma. Kendisi veya başkalarının hayal ve beden bütünlüklerini tehlikeye sokma durumlarının varlığı hallerinde de kullanılan bir araç olarak iki farklı şekilde düzenlenmiştir.
Bu durumda;
- Görevini yaparken kendisine direnen veya saldırıda bulunan kişilere.
- Olay yerinde yakalanıp polis birimine nakledilecek kişilere.
- Polis veya Jandarma biriminden sağlık kuruluşlarına veya başka bir birime ya da adli mercilere nakledilecek kişilere kelepçe takılabilir.
Ancak kelepçe yetkisi kullanırken; kişilerin fiziki durumu, yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu göz önüne alınarak her olay için ayrı bir değerlendirme yapılmalıdır ve gerekli görüldüğü takdirde kelepçe takılmalıdır.