1. Anasayfa
  2. Keskin Nişancı Tüfekleri

Bora 12 Keskin Nişancı Tüfeği

Bora 12 Keskin Nişancı Tüfeği
0

Bora 12 7.62×51 mm. çapında fişek kullanan, tek tek doldurulan, mekanizmalı, susturucu ve ses altı fişekleri de kullanabilen, iki emniyet sistemli, ilave aparat takılması için pikatini ray sistemine sahip Türk tasarımı ve imalatı bir keskin nişancı tüfeğidir.

Adedi Bilgieri

  1. Çap: 7.62x51mm.
  2. Ağırlık (şarjörsüz): 6.4 kg.
  3. Uzunluk: 1235 mm.
  4. Etkili Menzili: 1200m.
  5. Dağılma: 100m. de 0.3m.
  6. Yiv-Set Adedi: 4 Sağ
  7. İlk Hızı: 776 m/sn.
  8. Şarjör Kapasitesi: 10 Adet

Genel Özellikleri

  1. Tetik kuvveti kullanıcıya göre ayarlanabilir.
  2. Tetik iki aşamalı ayarlanabilir.
  3. Tetik ve mekanizma emniyet sistemleri vardır.
  4. Susturucu ve moderatör kullanımına uygundur.
  5. Dipçikte geri tepmeyi azaltan amortisör sistemi mevcuttur.
  6. Kullanıcı boyutuna göre dipçik 40mm. uzayabilmektedir.
  7. Atış sırasında tüfeği sabitleyebilmek amacıyla dipçik üzerinde üçüncü ayak vardır.
  8. Atıcının rahat ateş edebilmesi için ayarlanabilir yanaklık ve dipçik tabanı vardır.
  9. Tetik ve korkuluk arası boşluğu ayarlayabilmek için hareketli kabza sistemi mevcuttur.
  10. Mekanizma çalışması elle olup, fişekler kurma kolu ile tek tek doldurulur.
  11. Makanik nişangah sistemi mevcuttur.
bora 12 ana parçaları
Bora 12 Ana Parçaları

Ana Parçaları

  1. Dipçik
  2. Namlu
  3. Mekanizma
  4. Gövde
  5. Kabza
  6. Tetik
  7. Şarjör

Aksesuarları

  1. Şarjör
  2. Çatal ayak
  3. Alyan takımı
  4. Plastik harbi
  5. Askı kayışı

Silahın Çalıştırılması

Boş durumda olan silaha dolu şarjör takılır. Kilitli durumda olan kurma kolu yukarıya kaldırılır ve tam olarak geriye çekilir. Kurma kolu şarjörden fişek alacak şekilde sonuna kadar ileriye itilir ve aşağıya indirilerek kilitlenmesi sonucunda makanizmanın kurulması sağlanır.

Silahın Sökülme Sırası

Silah temiz bir ortamda sökülmelidir. Şarjör ve arkasından askı kayışı çıkartlır. silah üzerinde bulunan nişan dürbünü, ön pikatini ray, dipçik, mekanizma ve mekanizma gövdesi çıkartılır. Son olarak da namlu sökülür.

Mekanizmanın sökülmesi

Mekanizmanın sökülmesi için öncelikle dipçik üzerinde bulunan yanaklığın testip vidasının gevşetilerek yanaklığın yukarıya kaldırılıp sabitlenmesi gerekir. Mekanizmanın arkasının boş olduğunun görülmesinden sonra kurma kolundan tutularak yukarıya kaldırılan ve geriye çekilen mekanizma silahın sol yanında bulunan emniyet mandalının önündeki mekanizma kilitleme parçasına basılarak mekanizma kurma kolundan geriye çekilerek çıkarılır.

Bora 12 Optik Sıfırlaması Nasıl Yapılır.

Sıfırlama mümkün olduğu taktirde; rüzgarsız bir ortamda, deniz seviyesinde ve 15 derece hava sıcaklığında yapılmalıdır. Sıfırlama hedefi ile nişancı aynı seviyede bulunmalıdır.

Sıfırlamaya başlamadan önce çapı 3 cm. olan bir nokta temiz bir beyaz kağıda çizilir. Hazırlanmış olan hedef 25 m. mesafeye dikilir. Nişancı hedefin karşısına yatarak, mekanizması çıkarılmış olan tüfeğin namlu gerisinden ve içerisinden nişan alarak namlu ekseninin hedefi göstermesini sağlar ve silahı sabitler. Sabitlenmiş olan silahın nişan dürbünü ile hedefe nişan alınır ve ön sıfırlama için nişan dürbünü ayarlanır. Ön sıfırlamanın bitiminden sonra aynı hedefe aynı mesafeden 1 atış yapılır ve bunun sonucuna göre dürbüne düzeltme verilir.

Sıfırlama için hazır hale getirilmiş olan silahla 100 m. mesafeden 3 atış yapılarak sıfırlama kontrol edilir. 3 atım da 3 cm. lik daire içerisine toplanmışsa (ideali 1.5 cm.) sıfırlama tamamlanmıştır. Eğer vuruşlar toplanıyor ancak hedefte değilse yan ve yükseliş değerleri dürbüne verilir.

Bakım

Temizleme mutlaka kullanıcı personel tarafından yapılmalıdır. Silahın temizliği temiz bir yerde yapılmalı ve parçalar sökülüp-takılırken zorlanmamalıdır.

Tüfeğin temizliğine başlanmadan önce, nişan dürbününün kapaklarının kapalı ve üzerinde bulunması sağlanır. Namlu dürbün ve dış aksamlar gözle kontrol edilir. Silahın sökümü yapıldıktan sonra kirli parçalar temizleyici yağla yağlanıp iyice kurulandıktan sonra hareketli parçaları koruyucu yağla yağlanıp hafifçe silinir. Namlunun harbi ile temizlenmesi esnasında harbi, atım yatağından ileriye doğru çekilmelidir.

Atış yapılmadan önce mutlaka namlu kuru harbi ile temizlenmelidir. Atıştan sonra ise yağlı harbi ile yağlanan namlu 20-30 dakika sonra kuru harbi ile temizlenmelidir. Silahın diğer aksamları ise temiz bezler ve fırça ile temizlenir. Namlu girişi ve atış yatağı temizlenirken hasar vermemek için çok dikkat edilmelidir.

Dilerseniz Dragunov Keskin Nişancı Tüfeği yazımıza buradan ulaşabilirsiniz

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir