Tanımı
RPG 7 (RUÇNOY PROTİVOTANKOVİY GRANATAMYOT-Elle Tanka Karşı Bombaatar); 40 mm. çapında, yivsiz-setsiz, omuza konularak ateş edilen, roket sevk fişeğini ateşlemek ve roketi hedefe doğru sevk etmek için kullanılan bir tanksavar silâhıdır.
Roketatarlar esas itibariyle tanksavar silâhı olarak imal edilmiş olup, çukur imla haklı mühimmat kullanır. Bu silâhla parça tesirli mühimmatı kullanıldığında antipersonel silâhı olarak da kullanılır. Roketlerin uçlarındaki emniyet halkaları roketi en fazla 2.5 m. yükseklikten düşme veya bu şiddette bir yere çarpma esnasında patlamamasını sağlayan emniyettir.
Roketatar; roketin arkasındaki sevk fişeğini ateşlemek ve roketi hedefe doğru sevk etmek için kullanılır.
Taktik Kullanımı
- RPG-7 roketatar üretim amacı olarak temelde düşmanın zırhlı araçlarına karşı kullanılır. Diğer kara araçlarına ise maksadına göre aracın motoruna veya personelin oturduğu kısma nişan alınır.
- Antipersonel roketi kullanılarak 1000 metreye kadar mesafedeki düşmanın toplu birliklerine karşı kullanılabilir. Ayrıca muhtemel yaklaşma istikametleri de bu şekilde kapatılabilir. Antipersonel roketi tavik tapalı olup patlama esnasında 490 parçaya ayrılabilir. Etki alanı 16 m. yarıçaplı bir bölgedir.
- Terörle mücadelede gerekli hallerde teroristlerin kendilerine, saklandıkları mağara, barınak, ev vs. den çıkarılmaları veya ateşle baskı altında tutulabilmeleri için mağara ve barınaklara karşı kullanılır.
Adedi Bilgileri
- Namlu Çapı : 40 mm.
- Silâhın Uzunluğu : 95.3 cm.
- Namlu Uzunluğu : 25 cm.
- Gövde Uzunluğu : 54.3 cm.
- Alev Muhafaza Tablası Uzunluğu : 16 cm.
- Ağırlığı : 6.85 kg.
- Sadece Silâhın Ağırlığı : 6.37 kg.
- Optik Nişan Aletinin Ağırlığı : 0.48 kg.
- Yiv-Set Adedi : Yivsiz ve setsizdir
- Atış Sürati : 4-6 atım/dk.
- Geri Tehlikeli Bölgesi : 25 m.
- Roket çeşitleri : Antipersonel, Antitank
- Azamî Menzili
(a): Antipersonel : 1100 m.
(b): Antitank : 700 m. - Duran Hedeflere Nişan Mesafesi
(a): Antipersonel :1000 m. (Adaptör ile)
(b): Antitank :500 m. - Hareket Eden Hedeflere (Antitank) : 300 m.
- Ateşleme tipi : Çarpma
- Mürettebatı : 2 kişi (Nişancı ve yardımcısı)
Silahın Parçaları
- Namlu ve mekanik nişangah tertibatı,
- Tetik tertibatı ve kabza,
- İğne tertibatı,
- Optik nişangah.
Nişangâh Tertibatı
1. Optik Nişangâh(PGO-7): Optik nişangâh (Şekil-1) silâhın esas nişangâhıdır. Optik nişangâh dürbün hamili ile birlikte, dürbün optik sistem ayar düğmeleri ve aydınlatılabilir şebekeden oluşur. Dürbün silâha, sıkıştırma mekanizması ve dürbün hamili ile tutturulmuştur. Optik nişangahın ön kısmına takılabilen 2 adet cam vardır. Bunlardan sarı olanı sisli havalarda sisin etkisini kaldırır. Siyah olan ise parlak zemine bakıldığı zaman parlamayı önler.
Dürbün iç taksimatında çift çizgi ile çizilmiş bir düşey hat vardır. 200, 300, 400 ve 500 metrelerde yatay hatlarda kesilerek mesafeyi belirtmektedir. 300 m. hattında çift çizgi çizilmiş olup, hareket eden hedeflere azamî ateş sınırını göstermektedir. 200 metreden daha yakın hedeflere nişan alıp ateş edebilmek için herhangi bir mesafe ve işaret belirtilmemiştir. Çift çizgi ile belirtilen esas hattın 10’ ar milyem aralıklarla sağına ve soluna beş önleme çizgisi çizilmiştir. Her 10 mil veya 16 km. için bir önleme verilmektedir
Mesafe ölçüm skalasının stadya (Bir noktanın takometreye olan uzaklığını ölçmek için bu nokta üzerine düşey doğrultuda konan santimetrelere bölünmüş çizelge.) hattı, hedef yüksekliği 2,7 m. kabul edilerek ayarlanmıştır( Ortalama bir tank yüksekliği.).
Yükseliş ve ısı ayar tertibatı üzerinde, vidalı bir kapakla kapatılmış yan düzeltme tertibatı, yükseliş ayar tertibatı ve ısı ayar düğmesi bulunur. Düğmenin üzerinde, ayarlamanın hava sıcaklığına göre yapılabilmesi için “+” ve “–” işaretleri bulunur. Optik nişangâh taksimat levhası gece veya sınırlı görüş şartlarında atış yapılırken, aydınlatma tertibatı ile aydınlatılır. Bu tertibat lamba, fiş ve aydınlatma penceresinden oluşur.
Hedefin bu yükseklik değeri, baz (Temel, esas çizgi.) hattı çizgisinin (Stadya hattının altındaki düz çizgi) alt kısmında yazılmıştır. Stadya hattının üzeri 100 m.lik mesafe aralıklarıyla işaretlenmiş ve 200 m. ara ile numaralandırılmıştır. 2-4-6-8-10 rakamları, 200-400-600-800-1000 m. mesafeyi ifade eder (Şekil-2). Nişangâh skalası üst kısmında “+” işareti vardır. Bu işaret, sadece nişan hattı ayarının yapılması sırasında kullanılır. Yükseliş ve ısı ayar düğmesiyle hem sıfırlama, hem de ısı ayarı yapılır.
2. Mekanik Nişangah: Mekanik nişangâh, sadece optik nişangâh zarar gördüğünde kullanılır. Nişangâh çerçevesi nişangâh yatağına oturtulmuştur. Nişangâh çerçevesi üzerinde, 2-3- 4-5 şeklinde numaralandırılmış bir mesafe taksimatı bulunur. Bu rakamlar 200-300- 400-500 m. mesafelere tekabül eder. Nişangâh tamburası vasıtasıyla mesafe ayarı yapılır. Nişangâh tamburasının bir çıkıntısı vardır. Bu çıkıntı, yay etkisiyle nişangâh üzerine oturur. Nişangâh üzerinde bir “U” gez ve nişangâh taşıyıcısı deliği mevcuttur. Deliğin alt kenarı ile nişangâh ayarı yapılır. Arpacığın üst kısmında bir çubukla ilave arpacık oturtulmuştur. İlave arpacık ince bir yay vasıtasıyla, hareket edebilir.
Sökülmesi ve Takılması
RPG 7 Roketatar kısmen veya ayrıntılı bir şekilde sökülebilir. Bakım esnasındaki sökümü, kısmi sökümdür. Silâhın çok fazla sökülmesinden kaçınılmalıdır. Silâh, masa üzerinde veya temiz bir bez üzerinde, avadanlıkları kullanılarak ve fazla zorlanmadan sökülmelidir. Sökülen parçalar sırasıyla bir örtü üzerine konularak, tozlanması önlenmelidir. Silâhın sökülmesi aşağıda belirtildiği gibi yapılır.
Silahın Sökülmesi
- Optik nişan tertibatı, raylı yatağı aşağıya gelecek şekilde
- Tetik korkuluğu piminin çentiği üzerine tornavidayla bastırılarak çıkarılır.
- Pim bir iğne ile sola dışarı doğru itilir.
- Kabza dışarıya çekilerek namludan ayrılır.
- İğne kırık, aşınmış yada iğne yayı esnekliğini kaybetmiş ise optik nişangâh taşıma çantasında bulunan özel anahtarı ile yerinden çıkarılır.
- Arızalı parça yedeği var ise değiştirildikten sonra sökme işleminin tersi yapılarak yerine takılır.
Namlunun sökülmesi
Namlunun sökülmesi sadece detaylı temizlik ve bakım için yapılmalıdır. Öncelikli olarak namlunun dışında bulunan ahşap muhafaza üzerinde bulunan kelepçeleri gevşetilip kaydırıldıktan sonra serbest hale getirilir ve alınır. Açıkta kalan namlu birbirine sabitlenmemişse üzerinde bulunan yaylı kilit mandalı kaldırılarak vidalı olan eklenme yerinden çevrilmek suretiyle açılır.Takılma işlemindeyse sökülmenin tersi uygulanır.
Silâhın Takılması: Silâh, sökme işleminin tersi sıra ile takılır.
Roket Çeşitleri
- Genel Bilgiler: RPG-7 Roketatarının roketleri hartuç biçiminde olup, harp başlığı ve roket motoru bir parça; sevk barutu ayrı bir parça olarak ambalajlanmıştır. Roket namluya sürülmeden önce, sevk barutunun üzerine vidalanmak suretiyle, tam atım cephane durumuna getirilir. RPG-7 serisi roketatarların bütün modelleri için standart roketler kullanılır. RPG-7B roketatarlarının kullanıldığı roketler, bir sandık içerisinde ambalajlı olarak, 6 ile 9 tanesi bir arada bulunmaktadır. Sevk fişeği harp başlığı aynı sandık içerisinde ambalajlanmıştır.
- Sevk Fişeği: Koyu yeşil renkte olup 28.7 cm. uzunluğunda, 250 gr. ağırlığında, Sevk fişeğinin uç kısmında harp başlığının rokete vidalanabilmesi için, vidalı bir yatak mevcuttur.
Sevk Fişeği Roketlerin hedefe harekete geçmesini sağlayan bir çeşit yakıttır.
- Sevk fişeğiyle uzunluğu; 92.8 cm.dir.
- Harp başlığı ve roket uzunluğu; 64 cm.dir
- Harp başlığı ve roket ağırlığı; 2.050 kg. dır.
- Harp başlığının ucunda, bir emniyet maşası veya tapa emniyeti mevcuttur. Roket motorunun hemen önünde bulunan ve yaklaşık ortasında olan çıkıntılı (6 dişli) kısım, dümen vazifesi görmektedir. Her çıkıntının gerisinde, koyu lacivertle boyalı birer delik vardır.
- Çıkıntılardan bir tanesinin gerisinde, vidalı bir pim bulunmaktadır. Bu pim aynı zamanda roketin üst tarafını da bize belirtir. Pim roketatar namlusunun ucunda bulunan çentiğe takıldığında roketin kapsülü iğne ile hizalanmış olur. Roket motorunun gerisinde, bir plastik kapak ile muhafaza altına alınmış, altta bir kapsül ile geride sevk barutunun vidalanacağı vidalı bir çıkıntı bulunmaktadır.
- Harp başlığının içi çukur imla hakkı ile doldurulmuş olup, ön kısmı oluklu bir saçla kaplanmış ve balistik özelliklerine göre şekillendirilmiştir.
Roketin ana parçaları
- Harp başlığı
- Yol,
- Dip (intihar) tapası,
- Roket motoru,
- Sevk fişeği.
Emniyet Tedbirleri
- Zırh ve roket parçaları 150 m. uzağa kadar düşebildiğinden, tank ve zırhlı araçlara eğitim atışı yapılırken, mutlaka mevziden atış yapılmalıdır.
- Mevzi dışındaki personel hedeften en az 300 m uzakta olmalıdır.
- Silâhın geri tehlikeli bölgesinde, silâhtan en az 50 m. geride hiçbir personel, mühimmat, akaryakıt ve malzeme bulunmamalıdır.
- Silâhın geri tehlikeli bölgesinde, silâhın en az 7 m. gerisinde hiçbir engel bulunmamalıdır.
- Namlu ağzı veya alev muhafaza tablası, kesinlikle malzeme veya yere dayanmamalıdır.
- Roketin denge kanatlarının atışa müteakip hedefe gidinceye kadar yere veya herhangi bir engele temas etmemesi için, roketatarın namlu ağzı yerden, baş siperinden vb. en az 20 cm. yukarıda olmalıdır.
- Roketin hedeften önce bir engele çarpmasını önlemek için ateş sahaları temizlenmelidir.
- Atış için hazırlanan roketler, cephane heybesinin üzerine yatırılmalı; doğrudan doğruya gelen güneş ışınlarına karşı korunmak üzere cephanenin üzeri örtülmelidir.
- Atış atış müdürünün komutlarıyla ve onun sorumluluğunda yürütülür. Bütün atış boyunca, atış yerlerinde en az bir subay veya astsubay bulunur.
- Bütün doldurma ve boşaltmalar, roketatar nişancının omzunda olmak üzere, atış hattında yapılır. Namlu ağzı hedef yönünde ve yukarı doğru tutulur, yere doğru eğilmez. Cephane yalnız hazırlık hattında dağıtılır.
- Ateş almayan roketler, yalnız atış müdürünün emriyle boşaltılır.
- Roketatarla atış yapmadan önce nişan hattı ayarının kontrolünün yapılması gerekir. Nişan hattı ayarı yapılırken, uzak nişan noktası usulü ile nişan hattı ayarı yapmaya dikkat edilmelidir. Zaman bulunursa her atıştan hemen önce nişan hattı ayarı yapılmalıdır.
Roketatarın Doldurulması
Dolduruş esnasında, roketatarın namlusu daima atış istikametini göstermelidir. Nişancı yardımcısı; dolduruş, nişan alma ve ateş etme anında, daima roketatarın tehlikeli bölgesinin yan ve ilerisinde bulunur. Roketatarı doldururken şu işlemler yapılır:
- Roketin başı hedef yönünde olmak üzere roket alınır.
- Roket, Roketatar’a ucundan geriye doğru yerleştirilir. Yerleştirme esnasında roketin üst kısmında bulunan vidalı pim roketatar namlusunun üst kısmında bulunan çentiğe girmelidir.
- Harp başlığı ucundaki emniyet pimi çıkarılır.
- Geri tehlikeli bölge kontrol edilir.
- Ateşleme çekici sağ elinin başparmağı ile aşağı bastırmak
- suretiyle kurulur.
- Nişan kontrol edilir ve emniyet düğmesi ateş durumuna
- getirilir. Nişan hattı uygunsa tetik düşürülür.
Kullanılmasında Dikkat Edilecek Hususlar
- RPG 7 Roketatar silâhının mekaniğini ve nişancılığını tam olarak öğrenmemiş ve bu silâhla ilgili eğitim almamış hiçbir personele kesinlikle kullandırılmaz. Nişancı ve nişancı yardımcısı Roketatarın bütün kullanım ve emniyet özelliklerini tam olarak bilmelidir.
- Silâhın ağız kısmı kesinlikle yere veya herhangi bir sütreye dayanmamalıdır
- Roketin denge kanatlarının, atışı müteakip hedefe gidinceye kadar yere veya herhangi bir engele temas etmemesi için roketatarın namlu ağzı yerden, baş siperinden en az 20 cm yukarıda olmalıdır.
- Roketin hedeften önce bir engele çarpmaması için ateş sahalarının temizlenmesi gerekir.
- Roketatar mühimmatları hassas tapalı olduğundan, kesinlikle atış haricinde silaha takılı vaziyette taşınmamalıdır.
- Patlamamış mühimmatın imhası yalnızca bu konuda eğitim görmüş rütbeli bir personel (Bomba İmha Uzmanı) tarafından yapılmalıdır.